Ters Aplikeli Yelek Nasıl Dikilir? / How to Sew a Vest with Reverse Appliqué?

Merhaba,

Etkinlik için diktiğim yeleğimin süslemesi için ters aplike yöntemini kullanmıştım. Pekiyi, bu yöntemi nasıl uygulamıştım?

Hi,

I have used reverse appliqué method to embellish my vest for the sewalong. Alright, how did I applied this method?


Öncelikle, internetten kullanmak istediğimiz şablon desenini buluyoruz. Gül desenini Pinterest'te bulmuştum. Yaprak desenini ise, ters aplikenin piri olan Alabam Chanin sitesinden indirdim. A4 kağıda bastığım gül şablonunu, daha dayanıklı olması için kartona yapıştırdım. Yaprak şablonunu yapıştırmadım.

First of all, we find the stencil design we like on the net. I found the rose design on Pinterest. I downloaded the leave design on the Alabama Chanin site who is the master of reverse appliqué. I glued the rose stencil printed on A4 paper to a cardboard to make more durable. I haven't attached the leave stencil.


Sonraki aşamada maket bıçağı gibi kesici aletlere ihtiyacımız var. Ben 15-20 TL'ye Bauhaus'tan hobi bıçak seti aldım. Tabi, hazır kesilmiş şablonun satın aldıysanız (Bauhaus'ta var), bu adımı atlayabilirsiniz. Şablonun siyah bölümlerini kesip çıkarıyoruz.

In the next step, we need some cutting tools like box cutter. I bought a hobby knife set from Bauhaus for 15-20 TL. Of course, if you buy a ready-cut stencil (there is in Bauhas), you can omit this step. We cut out the black parts.



Kesme işlemi tamamlanmış şablonlar / Stencils finished after cutting:



Şablonu kumaşın üzerine yerleştirip, boşlukların içini/etrafını işaretliyoruz.

After placing the stencil on the fabric, we mark the inside/outside of the gaps.


Şablonu kaldırdığımızda, kumaşın üzerinde desenin kopyası oluşacak. Basit şekiller için karbon kağıdı da kullanabilirsiniz.

When we remove the stencil, we will have the exact copy of the design on the fabric. For simple shapes, you can use carbon copy paper.


Ters aplikeyi uygularken, bir ana kumaş (üstte olacak), bir de hem astar görevi görecek hem de boşluklardan görünecek ikinci bir kumaşa ihtiyacımız var. Benim ana kumaşım bordo, alt kumaşım beyaz. Yeleğin ön ve arka parçalarını, iki yelek dikecek gibi hem beyaz kumaştan hem de bordo kumaştan kestim.

Şimdi, bordo ve beyaz eş parçaları, birbirine kenarlardan teyelliyoruz. Beyaz kumaşın yüzü, bordo kumaşın tersine bakıyor. Desenin kenarlarından her parçayı ayrı olarak el dikişiyle dikiyoruz. Ben düğümleri arka yüzde bıraktım ama süs olarak ön yüzde bırakanlar da var. İp olarak çerçeve etkisi olsun diye alt kumaşın renginde ip, yani beyaz ip kullandım.

While applying reverse appliqué, we need a main fabric (will be on top), and one secondary fabric shown on the gaps to be serve as lining too. My main fabric is maroon, the bottom one is white.   I cut the front and back parts of the vest from both white fabric and maroon fabric as if I would sew two vests.

Now, we baste the maroon and white identical parts together on the edges. Right side of the fabric looks at the wrong side of the maroon fabric. We hand stitch each part separately by the edge of the design. I left the knot on the backside, but som people leave them on the front as an embellishment.  I used white thread as the below fabric to make a frame effect.




El dikişini tamamladıktan sonra, desenin içinde kalan her parçayı dikişe 1-2 mm mesafeden kesiyoruz. Alttaki beyaz kumaşı kesmemeliyiz! Benim için en zor bölüm buydu. Makası yeterince iyi kullanamıyorum sanırım :)

Örme kumaş kullandığım için kestiğim yerlerde iplenme problemi olmadı. Kumaşı bu noktayı dikkate alarak seçmelisiniz ya da iplenmeyi engelleyecek ek dikiş yapabilirsiniz.

After completing the hand sewing, we cut all the parts inside the design by 1-2 mm distance to stitch. We shouldn't cut the white fabric below! this was the most difficult part for me. I think I cannot use the scissors well enough :)

Since I used woven fabric, there is no problem with the cut edges. You should choose the fabric considering this point or you can use addtional edge sewing.



Kesme işlemi tamamlanmış  yaprak ve gül desenleri / Leave and rose designs after cutting:



İç yüzden görünüş / View from the inside:


Böylece ters aplikemizi bitirmiş oluyoruz. Artık yeleğimizi normal bir yelek gibi dikmeye devam edebiliriz.

Değişik kumaş, ip ve şablon kombinasyonlarıyla farklı tarzlar elde etmek mümkün: pasaklı, rock yıldızı, gotik, kokoş, leydi, vb :D

By this way, we finish our reverse appliqué. From now on, we can continue to sew our vest as a usual vest.

It's possible to get different styles using different fabric, thread and stencil combinations: messy, rock star, gothic, fasionista, lady, etc :D


Umarım anlatımım faydalı olur. Sorunuz olursa Terzi Begüm her zaman hizmete hazır :) Görüşmek üzere...

I hope my tutorial will be helpful. I f your have any questions, Terzi Begüm is always on your service :) See you later...

Yorumlar

  1. Hmm değişikmiş, ama dediğin gibi her kumaşa olmaz ya da fazla çalışmak gerekir :) Anlatım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. İşte beklediğim yazı ama baya uğraştırıcıymış her güzel şey gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben aslında kolaya kaçtım :) Bütün kumaşı bu şekilde süsleyenler ve daha sık el dikişi yapan sabırlı insanlar var!

      Sil
  3. Ben bunu bir yerde daha görmüştüm sizde görunce aklıma geldi. Şimdi hatırlayamadım. Orda bu kesilen yerleri içe kıvırarak dikmişlerdi. Ve de tamamen bir etek kumaşıydı.gercekten çok emekli bir iş.baya uğraşmışsınız.elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kenarları iplenen kumaşlarda içe dikip yapıyorlar bazen. Çok yurucu ve uzun bir süreç bütün kıyafete yapmak. Ama geçekten çok ayrı bir havası oluyor onların. Sevgiler...

      Sil
  4. Zahmetli biraz ama sonuç çok güzel vallahi çok sevdim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim Bahar Hanım, sevgiler :)

      Sil
  5. Çok güzel görünüyor,harika olmuş hatta bence başka projelerde bile kullanılabilirmi acaba mesela elbisede omuzda veya belde nasıl olur acaba,sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her yerde kullanılıyor bu yöntem. Pinterest panomda (https://www.pinterest.com/begumsen135/alabama-chanin/) diğer terzilerin yaptığı çalışmalar var, insan hayranlıkla bakıyor! Sevgiler Cemile Hanım :)

      Sil
  6. gerçekten zaman alıcı fakat çok güzel bir çalışma olmuş canım ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  7. Çok güzel ama bir o kadar da dikkat ve sabır isteyen bir iş. Ellerinize sağlık. Harika olmuş.

    YanıtlaSil
  8. Sonuç mükemmel olunca uğraştırıcılığı arka planda kalıyor. Emeğinize sağlık. Ayrıntılı sade anlaşılır anlatımınız için teşekkürler... Çok sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim Şebnem Hanım kesintisiz desteğiniz için, sevgiler :)

      Sil
  9. Çok güzel, emeğinize sağlık... Yapımı çok zor görünüyor... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Begümcüm çok güzeel bi anlatım olmuş. emeğine sağlık...

    YanıtlaSil
  11. Ters aplike ( reverse aplique ) tekniği... Gerçi ana teknikte desenin kenar baskılarının da içeri kıvrılıp bastırılması gerekir ama sizinki de farklı bir hava vermiş . Örme kumaş yıkandıkça o serbest kenar uçları atmadığı sürece ( yıkayıp denemişseniz eğer ) hoş duruyor. Emeklerinize sağlık... Sayfamda paylaştım :)
    https://www.facebook.com/cilgin.tavuk.kirkyama.atolyesi/

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ankara'da Kumaş Nereden Alınır?

Açık Omuzlu Keten Bluz / Cold Shoulder Linen Blouse (Burda 3/2017 #116)