Mor Işıllı Kalem Etek (Burda 2013/12 - 118) + Yelek

Merhaba,

Bu kadar basit bir eteği bitirmem biraz zaman almış olabilir ama yanında yavrusuyla gelmesi bu gecikmeyi hafifletecektir :) Aslında etek de yelek de bir hafta önce bitti ama yeleğin yakasındaki süslemeye karar verip hazırlamam azcık vakit aldı.

Öncelikle neden Mor Işıllı adını koymuştum bu eteğe ona bakalım. Günlerden bir gün Gizli Dikişin Gizemi ve Terzi Begüm kumaşçıya giderler. Her zamanki gibi azıcık kumaş alma niyetindedirler. Gördükleri tüm kumaşlara dokunup ay bu güzelmiş, yok şu bize uymaz dedikleri sırada Gizli Dikişin tam da aradığı gibi bir etek dikebileceği bir kumaş bulurlar. Kumaşın rengine vurulurlar. Kumaşın dokumasında gizli olan desenler ayrı bir güzeldir. Kumaşı kıpırdattıkça ışığa göre desenler değişir. Hafif de bir parlaklık vardır.

Plan yapılır. Gizli Dikişin Gizemi bir etek yapacak ve beyaz gömlekle giyecek, böylece muhteşem bir iş kıyafetine kavuşmuş olacaktır. Ben o sıralar çok fazla kumaş almamaya evdeki ve stoğumu eritmeye çalışıyordum, bu yüzden çok beğenmeme rağmen bu kumaştan almama azmini göstermiştim.

Sevgili Işıl bu planını çabucak gerçekleştirdi, eteğini dikti, bitirdi. Kumaşı da o kadar dikkatli biçmiş ki bana da bir etek çıkacak parça artmış. Bu güzel hediye karşısında havalara uçtum. O etkinlik, bu etkinlik, sınavlar arasında koştururken bu güzel kumaşı yeterince hızlı dikip giyemedim.

Ne yazık ki fotoğrafların kalitesi mükemmel değil. Genelde gece karanlıkta çekiyorum, sonra böyle soluk renkler çıkıyor ortaya. Bu kumaşın mor olduğu bile değil, siyah olmuş sanki. Bu takım gün ışığında da fotoğraflayıp, sizlere göstereceğim en kısa zamanda, merak etmeyiniz :)


Eteğin basit bir kalıbı var. Önde iki pens, arkada iki pens, arka ortada bir gizli fermuar ve bir minik yırtmaç. Eteği kalıba göre biçtikten sonra üstüme daha iyi oturması için yanlardan 2-3 cm küçülttüm.



Eteği biçerken hatırlarsanız bel bandını kısa kesmiştim. Kumaş yetecek mi yeni banda derken amaaan dedim tek parça olması gereken bel bandını üç parça yapıp birleştirdim. Ama arta kalan kumaşa bakarken fark ettim ki bu parçalardan bir de minicik yelek yapabilirim. Evdeki eski bir Mango'dan alınmış kot yeleğimin üstünden kalıp çıkardım.

Yeleği hızlıca diktim. Eteğin içine kullandığım eflatun polyester astardan yeleği de astarladım. Hiç üşenmedim astarı yeleği tamamen elde gizli dikişle diktim. Bitince üstüne boncuklarla bir şeyler işleyeyim dedim ama hoşuma gitmedi boncuklar. Onun yerine astar kumaştan basit bir çiçek yapıp iliştirdim.

Yeleğin önünü iki küçük agrafla kapattım. Bu agraflar Milward markaydı. Kancalı kısma boyun gibi eğri bir yer yapmışlar, böylece iki parça birbirine çok iyi oturuyor, yelek hareket edince hemen ayrılmıyor bazı agraflar gibi.



Böylece etek-yelek güzel bir takımım oldu. Benim içime çok sindi, kendimi tebrik ettim :)


Bu arada içimdeki bluz de ilk diktiğim parçalardan biri. Kendisini severek giyiyorum. Onunla ilgili de bir yazı yazacağım yakında.

Model: Etek için Burda 2013/12 sayısı, 118 numara, 36 Beden, Yelek için eski bir kot yelek üzerinden Terzi Begüm tasarımı
Ana Kumaş: Kendinden desenli hafif esnek bir kumaş, ~1 m (Bursa Kumaş Pazarı, 7.5 ? TL/m)
İkincil kumaş: Polyester astar, ~0.5 m (Bursa Kumaş Pazarı, 2.5 TL/m)
Aksesuarlar: Astardan yapılan bir çiçek, gizli fermuar, iki agraf çifti

Siz ne düşünüyorsunuz, nerelerde giyilir bu takım?

Mutlu kalın!

Yorumlar

  1. Biz de kız kardeşimle kumaşçıya girip genelde aynı kumaşlardan alarak çıkıyoruz.(tabii ki aynı şehirde buluştuğumuz zaman :) O anları hatırladım yazdıklarınızı okuyunca. Takımları her zaman çok severim.Kumaşınız zaten çok güzelken bir de böyle şık bir takıma dönüşmüş, tek kelimeyle harika. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel olmuş eline sağlık, işçilik de süper. Yalnız nacizane fikrim o çiçek ağırlığı bozmuş bence, olmasa daha iyi sanki, yada bir broş olsa daha iyi olabilir ;) sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten istediğim çiçek böyle değildi ama ben gene de çok ağır takılamıyorum hiç, içim elvermiyor :D

      Sil
  3. Begümcüm vallahi harika olmuş, o azıcık kumaştan hem etek hem yelek çıkarmak müthiş, tebrik ederim. Ama burada asıl övgüyü kumaş hak ediyor, nasıl da esir etti kendini bize :)) Bence kumaş yasağı artık sona ermeli, haftaya kumaşçıya gidilmeli, bol bol gezilmeli, astarcı da es geçilmemeli :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl isterseniz Sayın Gizli Dikiş! Zaten bu hafta planladıklarımı dikersem stoğumda azalma olacak. Hem haki renkli kumaş da almalıyım :)

      Sil
  4. Kıskandırmayın lütfen,kumaşçıya giden var,gidemeyen var,kumaş yasağı sürsün lütfen :)) Ben de tek etek düşünülen kumaşın bereketine şaşırdım. Ne güzel yelek bile çıkmış,ustalık burda işte ...Tam bir iş kıyafeti olmuş dedim,eline sağlık,iyi günlerde giy ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Ben de kaç aydır kumaş yasağındaydım ama Sevda Hanım'da pazenleri görünce azıcık pazenle deldim yasağı :D

      Sil
  5. Maşallah,maşallah,çok başarılı,çok hoş,helal olsun :)) Ayrıca ,evet lütfen öğretmenimi kıskandırmayın yaa :PP

    YanıtlaSil
  6. Bence de kendinizi tebrik etmelisiniz çok güzel bir takım olmuş.sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Ayy ben seni eklememişim şimdiye kadar... yorumlarına cevap veremediğim için bir bakayım g+'ya dedim de şimdi farkettim kusura bakma Begümcüm... ne kadar becerikliymişsin maşallah!... çok güzel olmuş iyi günlerde giy canım... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur böyle vakalar Türk bekçisi yakalar :D Teşekkür ederim :)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ankara'da Kumaş Nereden Alınır?

Ters Aplikeli Yelek Nasıl Dikilir? / How to Sew a Vest with Reverse Appliqué?

Açık Omuzlu Keten Bluz / Cold Shoulder Linen Blouse (Burda 3/2017 #116)