KPMC Etkinliği: Kara Pullum (Bir Pelerin Klasiği)

Merhaba,

Facebook grubunun düzenlediği etkinlik için bir hafta daha süre verilmesine rağmen ancak son anda pelerinimi yetiştirebildim. Biter bitmez sizlerle terzi mankenimin üstündeki duruşunu bu yazımda paylaşmıştım.

E' tabi benim üstümdeki kadar havalı durmuyordu :D Ben bir de son kullanıcıyla görün istedim. Önden ve arkadan görünüşler:


Kumaşım istediğim miktarda değildi ama pelerin kullanışlı bir boyda oldu. Hatta üstüne bir de kocaman bir kapüşon ekledim. Kapüşon açıkken de kapalıyken de kullanılışı çok hoşuma gitti. Beldeki payeti, arka kısmı bol olduğu için pli yapmıştım, pli düzgün dursun diye diktim.


Kalıp olarak değişik modelleri ele alsam da, hiç bir hazır kalıpta istediğim havayı yakalayamadım. O yüzden ben de Frankenstein bir kalıp oluşturdum :) Nasıl mı?

Burda 2013/08 - 122 numaralı pelerin hoşuma gitmişti. Fakat böyle şal istemiyordum. Bu modelin arkası da hoşuma gitmemişti.

122_0813_b_large

122_0813_b_large

Öncelikle Burda dergisindeki bu kalıbın genel hatlarını aldım. Sonra orta parçalardaki çok keskin olan hatları yuvarladım. İstediğim dökümü vermeyeceği için ön ve arka ortalardaki parçaların etek genişliğini ~1,5 katına çıkardım.


Toplam da iki çeşit kalıp parçam oluştu: Bir adet yan, bir adet orta parça. Yan parçayı, dört adet keserek hem ön hem de arka yanlarda kullandım. Orta parçayı arka taraf için kumaş katında  bir adet kestim. Ön taraf içinse orta parçayı iki adet kestim. Ön ortaya gelecek kenarlara pervaz için 6 cm pay ekledim.

Parçaları birleştirdikten sonra, omuz başları hala keskin göründü gözüme hem de gereksiz kabarık duruyordu. Yaka da biraz genişti. Aşağıdaki resimdeki gibi bir hat çizerek, omuzlardan ve yakanın çevresinden daralttım.


Önce bisiklet yaka bırakacaktım ama çok boş geldi öyle. Hakim yaka düşündüm, kabanlarım da hep hakim yaka diye vazgeçtim. Kapüşon istiyordum ama istediğim gibi geniş kapüşon kalıbı bulamam sanmıştım. Ama ne mutlu ki buldum!

http://thisblogisnotforyou.com/patterns-2/ sitesindeki "Fairy Tale Cape" (Peri Masalı Pelerini) kalıbının kapüşonunu kullandım. Bu kalıbı ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Kumaşım az olduğu için 2 parça olan kapüşon kalıbını 4 parça olarak biçtim. Kumaşın ip yönü, havı, tüyü gibi şeylere yine kumaş az olduğu için dikkat etmedim ama sonuç hoşuma gitti.

Kapüşonun içine önceden kalma kaz ayağı desenli bir parça kumaşla astar yaptım. Kumaş lacivert-siyah renklerde ama siyah gibi duruyor. Pelerinin asıl kumaşı da zaten tam siyah değil. Renk uyumsuzluğu oluşmadı.


Kapüşon kenarlarına astar kaymasın diye "topstitch" yaptım. Sonunda bu terimin de Türkçe karşılığını öğrendim. Dikiş mesafesine göre adı çıma ya da gaze oluyormuş.
ÇIMA : 1 mm üstten çekilen süs dikişi
GAZE : 5-7 mm üstten çekilen süs dikişi 
Yani ben gaze yapmışım :)

Kumaş kaşe gibiydi ama içi bir değişikti, nasıl anlatayım bilemedim şimdi :) Dikmesi çok zevkliydi, kenarları iplenmiyordu. Aşağıda ön orta kısımda içeri kıvırdığım 6 cm'lik pay var. Gördüğünüz gibi dikiş temizlemeye gerek kalmadı.


Astarlamaya da gerek duymadım. Zaten kumaş satıcısı al kızım bak bu kumaşı zaten 1.60 m kalmış, astara da gerek duymaz bu diye ikna etmişti beni :) Yine de belki ileride daha sıcak tutması için astarlarım. Kumaşçıya bir sonraki seferimde, kapüşona kullandığım kumaştan varsa alacağım.

Sıra gelmişti süslemeye. Neler neler denedim hiç sormayın! Düğmeler, pullar, apliker, biyeler, tüyler... Şimdi düşününce zavallı pelerin ucuz kurtulmuş, az kaldı karnaval kostümü olacakmış :)

Yarım metre antrasit renkli payetli kumaş almıştım. Payetler zigzag desende işlenmişti. 8 payet sıralı şeritler kestim. Pelerinin boş bulduğum tüm kenarlarına diktim :D Payet dikişi için toplamda 12 m el dikişi yaptım!



Yukarıda soldaki resimde gördüğünüz gibi kapüşon ve pelerinin parça birleşim yerlerinde gaze dikişi yaptım. Çift iğneyle de yapılıyormuş ama ben tek iğne kullandım. Tabi benim asıl amacım dikiş paylarını sabitlemekti :)


Yukarıdaki resimde de görebileceğiniz gibi yakayı birleştirmek için kocaman bir çift agraf kullandım. Belki daha sonra 10 cm arayla iki çift daha agraf eklerim.

Kol çıkarmak için yırtmaç ya da yarık yapmadım, ileride ihtiyaç duyarsam, ön ve orta parçaların birleşim yerinden ekleyebilirim.

Model: Burda 2013/08 sayısı, 122 numara, 36 Beden ve "Fairy Tale Cape" üzerinden Terzi Begüm tasarımı
Ana Kumaş: Kırçıllı siyah kaşe kumaş, 1.60 m (Bursa Kumaş Pazarı, 7.5 ? TL/m)
İkincil kumaş: Pamuklu gabardin kumaş, ~0.3 m (Bursa Kumaş Pazarı, 7.5 ? TL/m)
Aksesuarlar: Hazır payetli kumaştan şeritler, 0.5 m (
Bursa Kumaş Pazarı, 15 TL/m), bir çift agraf

Ben pelerinimi çok sevdim, arada evde giyip Batman gibi dolaşıyorum. Tabi kapüşonumu kapatıp Anakin Skywalker gibi poz vermeyi de unutmuyorum :)



May the Force be with you (Güç sizinle olsun)!

Yorumlar

  1. Çok kokoş olmuş :)) Benim nedense pelerine karşı bir mesafem var ama şimdi sen Anakin Skywalker - Batman filan deyince içimdeki çocuk "Hmm bizim de pelerimiz olsaydı, evde Batman olurduk" diye beni kışkırtmadı değil :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir ara kostümlü parti mi yapsak pelerinli, maskeli falan :P

      Sil
  2. Sira disi cok guzel birsey olmus, ama gece karanliginda cikmayin karsima :)))
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. keşke kalıbını alabilsem kızlarım için elinize çok çok sağlık :D kalıbı nereden çıkardınız..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burda 2013/08 sayısı, 122 numaralı modeli değiştirerek kullandım, kesinlikle tavsiye ederim Müjgan Hanım :)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ankara'da Kumaş Nereden Alınır?

Ters Aplikeli Yelek Nasıl Dikilir? / How to Sew a Vest with Reverse Appliqué?

Açık Omuzlu Keten Bluz / Cold Shoulder Linen Blouse (Burda 3/2017 #116)